CENTRÁLNÍ DATABÁZE NABÍZENÝCH ODBORNÝCH ČINNOSTÍ
PRACOVIŠŤ VYSOKÉHO UČENÍ TECHNICKÉHO V BRNĚ

Fakulta:
FAST
Ústav:
Ústav kovových a dřevěných konstrukcí
Kontaktní údaje (tel., fax, e-mail, www):
Vedoucí ústavu: doc. Ing. Marcela Karmazínová, CSc.
Telefon: 549 245 212
Fax: 549 245 212
E-mail: 2410@fce.vutbr.cz
www: http://www.kdk.fce.vutbr.cz
Poštovní adresa:
Veveří 95, 602 00 Brno
Obor/Odbor/Laboratoř/Specializované pracoviště:
Kontaktní osoba:
Oblast výzkumu: Stabilita a vzpěr prutů kovových konstrukcí. Mezní stavy kovových a dřevěných konstrukcí. Skutečné působení nosných dílců v konstrukčním systému. Teorie a skutečné působení kotevních systémů. Spřažené ocelobetonové a dřevobetonové kombinované dílce a konstrukce. Metodika navrhování na základě testů. Rekonstrukce kovových a dřevěných konstrukcí.
Kontakt
Laboratorní vybavení - přístroje
Zásadní vybavení laboratoří ústavu představují především zařízení umožňující zatěžování prvků a dílců nosných stavebních konstrukcí, konkrétně např. trhací stroje o kapacitě 100t a 20t (EDZ 100, ZD 20) a dále zařízení pro zatěžování vakuováním (podrobněji viz dále); jako doplňkové vybavení má pracoviště k dispozici řadu meřících přístrojů (např. tloušťkoměry, přístroje pro měření teploty atd.).
Technologické a přístrojové vybavení ústavu doplňuje dále „Sdružená zkušebna nosných konstrukcí“, v rámci níž spolupracují kromě Ústavu KDK další dvě pracoviště – Katedra mechaniky a částí strojů Fakulty vojensko-technologické UO v Brně a Ústav aplikované mechaniky Brno, s.r.o. Zkušebna je vybavena zařízením umožňujícím zatěžování při působení statických i dynamických účinků, např. zatěžovací stolicí, hydraulickými zatěžovacími válci o kapacitě až 100t apod., a též odpovídající manipulační technikou.
Pracoviště disponuje též moderním hardwarem a dále softwarem určeným zejména pro zpracování statických výpočtů a výkresů kovových a dřevěných konstrukcí a rovněž statistickým softwarem pro zpracování dat se zaměřením na kovové a dřevěné konstrukce.
Vyvinuté technologie, přístroje, výrobky a produkty:
Pro činnost v oblasti analýzy skutečného působení nosných dílců v konstrukčním systému je významným prostředkem tzv. metoda zatěžování vakuováním, jejímž autorem je Prof. Ing. J. Melcher, DrSc. Tato efektivní zkušební metoda umožňuje realizaci zatěžování zejména plošných konstrukčních dílců. Její aktuální použití je průběžně rozšiřováno zejména s ohledem na potřeby experimentálního ověřování nových konstrukčních systémů nejen z kovů a dřeva, ale též z plastických hmot, konstrukčního skla, vláknobetonů a dalších.
Laboratorní vybavení - software
Softwarové produkty pro analýzu, dimenzování a zpracování výkresové dokumentace nosných konstrukcí.
Statistický software pro zpracování dat se zaměřením na kovové a dřevěné konstrukce.
Nabídka služeb
a) vzdělávací oblast
Nové metody navrhování a dimenzování kovových a dřevěných konstrukcí (garant Prof. Ing. J. Melcher, DrSc.).
Navrhování a dimenzování spřažených ocelobetonových, příp. dřevobetonových konstrukcí (garant Ing. Marcela Karmazínová, CSc.).

b) poradenská a konzultační činnost
Navrhování kovových a dřevěných konstrukcí.
Navrhování spřažených ocelobetonových, příp. dřevobetonových konstrukcí.
Rekonstrukce a sanace kovových a dřevěných konstrukcí.
Skutečné působení konstrukcí z kovů, dřeva, plastů, konstrukčního skla a dalších materiálů a jejich kombinací, např. vláknových kompozitů apod.
Skutečné působení ocelových kotevních prvků do betonu, příp. zdiva.

c) další činnost
Experimentální ověřování skutečného působení konstrukčních prvků (včetně jejich detailů), dílců a systémů nosných stavebních konstrukcí z kovů, dřeva, konstrukčního skla a jiných materiálů a jejich kombinací (vláknové kompozity apod.).
v této oblasti lze za nejvýznamnější činnost považovat realizaci zatěžovacích zkoušek s využitím přístrojového a technologického vybavení laboratoří ústavu a „Sdružené zkušebny nosných konstrukcí“ a s využitím metody zatěžování vakuováním.
Klíčová slova

<<< Zpět na seznam